Farmacie Deva

Farmacia Remedia

Farmacie Deva reprezinta pagina unde puteti gasi informatii utile despre Farmacie Deva: Farmacia Remedia.

In 1772 s-a infiintat prima farmacie in Deva, in casa cu numarul 14 din drumul tarii, de catre farmacistul Ludovic Bruz. In acea perioada dreptul de farmacie particulara este acordat doar legat de o anumita cladire. Din acest motiv aceasta casa a fost farmacie inca aproape 300 de ani, pana in 1965. Este posibil sa fi existat o alta farmacie mai veche in localitate, in contextul in care la Deva traia George Tallar in 1724, cel dintai medic cunoscut.

Exista un comert cu medicamente practicat de negustorii armeni si greci, in targuri. Medicamentele se vindeau alaturi de alte alimente, fapt semnalat in 1785 de catre medicul comitatului ca fiind periculos pentru sanatatea populatiei.

Din perspectiva traditiei locale, farmacia era un loc de intalnire si conversatie a celor bogati. Farmacistii preparau si vindeau celor cu dare de mana o anumita bautura placuta la gust, socotita invioratoare. Bautura se vindea ca medicament pentru dureri de stomac si pofta de mancare, avand denumirea populara de sange de sapte frati sau mai literar ‘aqua carminativa regia’.

O alta amintire a traditiei populare a fost credinta ca in pivnita si depozitul farmaciei anumiti mesteri, alaturi de farmacist, fabricau praf de pusca si de tun pentru armata maghiara din 1848.

Este posibil ca inaintea acestei farmacii sa mai fi existat in Deva o farmacie militara. In zona treceau diferite unitati militare pentru care exista si un medic militar inca de la 1724.

In 1880 s-a deschis inca o farmacie in zona pietei. Ulterior s-a deschis si cea de-a treia farmacie din oras, de catre farmacistul Virgil Albescu (1878-1938), preluata ulterior de farmacistul Paul Schult in anii 1938-1948.

A patra farmacie se inaugureaza la 1 aprilie 1923, ca farmacie a spitalului, in perioada in care spitalele judetene din Transilvania au fost preluate de stat. Primii farmacisti au fost: Ion Hagao, Hortensia Morar si multi altii printre care si Sabin Calcescu.

In anii ’60 s-a trecut la organizarea stintifica si moderna a comertului farmaceutic prin infiintarea intreprinderii Centrofarm, devenita Oficiul Farmaceutic Regional cu un mare depozit de medicamente, laborator de analize si birouri, situate pe fosta strada 23 August. Dupa sistematizarea centrului orasului si demolarea cladirilor din zona, acest depozit a fost mutat in zona industriala a orasului intr-o cladire noua, unde functioneaza si acum sub denumirea Depozitul de Medicamente REMEDIA.

Galerie foto