Cati dintre noi citim cu atentie prospectul tuturor medicamentelor pe care alegem sa le inghitim? Statisticile arata ca foarte putin. Si un numar la fel de mic de persoane stiu si ca suplimente alimentare nu sunt doar vitaminele si mineralele, calciul, fierul si magneziul, ci si acele pastile care promit sa ne ajute cu pierderea catorva kilograme.
Ceea ce stim, insa, este faptul ca n-am avea nevoie de nimic din toate acestea daca ne-am ingriji cu atentie organismul, daca l-am hrani cum trebuie, la ore corespunzatoare, daca n-am uita sa ne hidratam, daca am respecta intervalul de timp necesar unui om sau daca am admite din cand in cand ca stresul ne copleseste si ne-ar cam trebui o pauza. Unde mai pui si ca, nefacand toate acestea, avem proasta impresie ca suplimente minune vor face treaba in locul nostru si ii dam acestuia, de cele mai multe ori, substante de care il dau peste cap?! Inainte de a cumpara din farmacii, on-line sau din magazinele care comercializeaza astfel de pastile, ar fi indicat sa iti revizuiesti stilul de viata, sa observi daca iti lipseste cu adevarat ceva si in cazul in care corpul si mintea ta au reala nevoie de suplimente nutritionale, sa consulti un specialist care sa te indrume corespunzator.
Aceste suplimente se gasesc pe piata sub diferite denumiri, aspecte si forme; astfel avem pastile capsulate, prafuri si tablete efervescente sau lichide de tipul siropurilor. Ele aduc in organism aportul necesar de proteine, vitamine, fibre, acizi grasi, minerale, aminoacizi s.a., atunci cand dieta noastra nu cotine aceste substante de care avem nevoie. Exista cazuri in care corpul nostru nu da semne ca i-ar lipsi ceva, insa, pentru a preveni eventualele afectiuni sau pentru a conserva cat mai bine tineretea, apelam la acest gen de suplimente. Ceea ce stim bine, dar alegem constient sa uitam este ca toate substantele necesare pot fi cu usurinta asimilate de organism din alimente, iar efectele sunt cu mult mai mult pozitive, vizibile si de durata. In plus, riscam sa ne punem viata in pericol daca nu consumam suplimentele la recomandarea medicului, acestea putand prezenta un grad ridicat de toxicitate pentru anumite persoane.
Exista situatii care, intr-adevar, necesita sa apelam la astfel de medicamente: sarcina si perioada alaptarii este una dintre acestea, alaturi de perioadele in care tinem diete drastice, care nu ne permit consumarea anumitor alimente, dar si in cazul persoanelor in varsta care, din cauza organismului slabit, nu mai reusesc sa asimileze atat de rapid substantele nutritive. Cu toate astea, romanii tind sa achizitioneze si in acest mod sa le aduca un profit considerabil producatorilor de astefel de suplimente alimentare, chiar daca nu exista o reala nevoie.
Vitaminele si mineralele aduc un plus de vitalitate organismului si il ajut pe acesta sa functioneze avand un randament ridicat. Acestea sunt comercializate, de cele mai multe ori, sub forma unor substante ce contin mai multe tipuri de vitamine si minerale, insa exista si situatii in care anumite vitamine sa gasesc pe piata individual. Puteam nota ca exemplu vitamina C, care se administreaza cu precadere tinerilor in crestere, dar si in cazurile in care dorim sa amelioram durerile in gat; un alt exemplu poate fi vitamina D, un ajutor de nadejde al persoanelor cu deficienta de fier pentru ca aceasta vitamina ajuta la fixarea lui in organism; in perioada sarcinii viitoarelor mamici le este recomandat sa suplineasca cu vitamina B9 si in general, tot complexul de vitamina B ajuta la pastrarea sanatatii trupului si a mintii.
Calciul, fierul si magneziul sunt de asemenea substante ale caror beneficii sunt numeroase. Pentru o crestere sabatoasa, pentru un par frumos, pentru vitalitatea pielii, dar si in cazurile unor boli cronice, aceste suplimente sunt binevenite. La fel de importanti sunt si acizii grasi esentiali care au rol metabolic si ajuta organismul sa ramana in parametrii normali; cel mai cunoscut astfel de produs este omega 3. Acestea, alaturi de prebiotice si probiotice sunt cele mai des cumparate si cu cel mai mare aport de administrare. O alta categorie de suplimente alimentare o reprezinta acele substante care contin extracte din plante; acestea au un rol terapeutic si sunt folosita inca din cele mai vechi timpuri.
Pe piata suplimentelor alimentare gasim si suplimente nutritive destinate sportivilor. Acestea cresc masa musculara si ii ajuta sa ajunga la performanta intarindu-le fizicul. Substantele pe care le contin, de regula, acest tip de suplimente sunt cu precadere aminoacizi si proteine. Sportivii trebuie sa dezvolte o atentie sporita atunci cand cumpara astfel de substante deoarece acestea pot contine elemente interzise. Se recomanda sa viziteze medici specialisti si doar la sugestia lor sa foloseasca suplimentele.
La fel de intalnite sunt si suplimentele pentru slabit care sunt de cele mai numeroase ori achizitionate de catre oricine si ingerate fara observatia atenta a unui medic nutritionist. Pot fi naturale, pe baza de plante sau produse proteice. Acest tip de suplimente fagaduiesc o slabire masiva intr-o scurta perioada de timp, insa nu putine au fost datile in care organismul a avut de suferit.
Popultia trebuie sa inteleaga ca aceste medicamente se numesc suplimente pentru ca au rol de a suplini, nu de a inlocui o alimentatie sanatoasa. Chiar daca majoritatea dintre acestea promit efecte spectaculoase, in multe cazuri s-au inregistrat plangeri cu privire la efectele adverse. Aceste suplimente trebuie sa fie consumate la recomandarea medicului si dupa un set ne analize riguros care sa dezvaluie carentele organismului. Suma pretata de comerciantii acestor suplimente este mare, insa cu toate acestea, oamenii continua sa le achizitioneze si sa le foloseasca asteptand ca ele sa faca minuni.