Sindromul de intestin iritabil se manifesta prin: durere abdominala, tulburari de tranzit, balonare, dureri de cap, oboseala cronica.
Regim igieno-dietetic:
Mancati la intervale regulate, nu “sariti” peste mese si evitati perioadele lungi de post sau “mancatul pe fuga”. Mancati incet, stand pe scaun, intr-o atmosfera calma, mestecand bine si band apa plata.Evitati mesele foarte bogate, evitati fumatul, cantitati mari de alcool in special pe stomacul gol, cantitati mari de cafea, cola, ceai verde sau negru, mancaruri picante, alimente prajite in ulei.Faceti exercitii fizice regulate, evitati pe cat posibil stresul.Adaptati regimul alimentar in functie de toleranta individuala tinand cont de urmatoarele indicatii:
Consumati alimente bogate in fibre fara a face excese.! La inceput puteti fi mai balonat, dar dupa cateva saptamani, odata ce organismul se va adapta cu noua dieta, balonarea trebuie sa dispara.
Exemplu de legume si fructe bogate in fibre:
Fructe: mere, banane, cirese, portocale, pere, piersici, struguri, prune, smochine.
Legume: fasole verde, varza, morcovi, conopida, salata, ardei verde, castraveti, porumb, ciuperci, ceapa, cartofi, spanac, rosii, dovlecei, orez.
Se prefera gatitul in vapori, cuptor sau pe gratar.Beti 1.5-2l lichide pe zi (apa plata); evitati bauturile acidulate (coca cola, fanta).Limitati consumul de grasimi animale (carne de porc grasa, slanina, unt, smantana, frisca), prajeli, fripturi in singe, mancarurile cu sos, afumate sau foarte picante (piper, mustar, ceapa, usturoi).
1.Masuri dietetice recomandate pentru pacientii care sufera de sindrom iritabil cu predominanta constipatiei:
Evitati consumul de:
ciocolata, cacao, branzeturi fermentate, orez, morcovi, laxative iritante (ulei de ricin, ciocolax)Se prefera:
cereale la micul dejunlegume verzi crude sau gatite (fasole verde, spanac, dovlecel, salata)fructe crude sau gatite (mere, pere, piersici, caise, prune)lapte, lactate, branzeturipaine integrala, paine cu taratefructe proaspete dimineata pe stomacul gol, suc natural de fructe
2. Masuri dietetice recomandate pentru pacientii care sufera de sindrom iritabil cu predominanta diareei:
Reduceti consumul de:
legume si fructe crude, bauturi reci, produse lactate, condimente, meniuri orientale, alcool, ceai negru, cafea, cereale si paine, cartofi, produse de patiserie, biscuiti.Se prefera:
orez, aluaturi, gris, porumbcarne de vitel slaba, carne de pasare, jambon degresatpeste ce nu a fost conservat in uleioua bine fierte, tari, negatite in uleibranzeturi uscate, bulion de legume, unt si ulei crud, paine prajita
3. Masuri dietetice recomandate pentru pacientii care sufera de sindrom iritabil cu predominanta durererii si balonarii:
Evitati:
vanatul, organele (creier, rinichi etc), mezelurile, pestele gras (somn, ton etc)legume verzi crude (varza, ridichi, castravete, ardei iute, telina etc) / gatite (conopida, varza de Bruxelles, broccoli etc) / uscate (fasole, linte)fructe precum: pepene, banane, prune, stafide, mere, nuci, alune, migdale, fisticbranzeturi grase, fermentate sau vechisufleuri, inghetata, produse de patiserie, croissant, bauturi acidulateSe prefera:
carne de vita la gratar, peste si jambon slablegume verzi, usor gatite, cojite (ardei gras, rosii, salata verde, andive, dovlecei)fructe ce nu provoaca aciditate, decojite (pere, piersici, caise)branzeturi cu continut redus de grasimi, oua gatite fara grasimeorez, cartofi piure, biscuiti, paine prajita
O alimentatie cu continut scazut de fibre alimentare nu este de preferat pe termen lung din cauza aportului scazut de vitamine. De aceea, este recomandabil ca, in timp, sa incercati sa reintroduceti lent in alimentatie unele dintre fructele si legumele la care ati renuntat.
Important!
Monitorizati-va atent simptomele si verificati daca starea dumneavoastra s-a ameliorat in urma tratamentului si schimbarii dietei. Comunicati cu medicul daca mai sunt tulburari de tranzit si natura acestora pentru a putea beneficia de un tratament apropiat de nevoile dumneavoastra.