Insolatia

Insolatia

2_26Insolatia este efectul caldurii excesive. In cazul in care temperatura este suportabila sau expunerea la caldura este de scurta durata organismul uman stie sa isi mentina temperatura optima prin declansarea unor mecanisme de termoreglare ca transpiratia. Cu cat e mai cald cu atat si transpiratia este mai abundenta.

Uneori însă, metodele de răcire ale organismului nu mai funcţionează sau nu mai fac faţă temperaturilor foarte ridicate. Organismul se supraîncălzeşte şi apare insolaţia, o stare care ne poate pune viaţa în pericol.

Este foarte important să se recunoască rapid semnele insolaţiei pentru a se lua măsurile necesare cât mai repede.

O persoană cu insolatie are o temperatură de până la 40,5 de grade Celsius şi nu mai transpiră, semn că organismul este epuizat şi nu se mai poate răci.

Chiar dacă apare în mod subit, insolaţia poate fi precedată de semne antemergatoare, ce se instalează progresiv, dar sigur:

  • transpiraţie puternică, urmată de diminuarea ei graduală (victima nu mai are destulă apă în corp pentru a continua să transpire)
  • oboseală, ameţeală, pierderea apetitului, dureri de cap, greaţă, iritabilitate
  • victima va deveni palidă, iar mâinile şi picioarele sale vor deveni umede şi reci.

Dacă nu se ia nici o masură în această fază şi victima continuă să rămână în soare, starea acesteia se va altera şi se va instala insolatia. Aceasta se manifestă prin:

  • înroşirea pielii, mîinile şi picioarele victimei devin calde şi uscate
  • accelerarea puternică a ritmului cardiac
  • scăderea tensiunii arteriale
  • gură uscată, senzaţie de sete foarte puternică
  • frisoane, spasme musculare sau convulsii
  • stări halucinante, confuzie sau delir, ce pot duce la poerderea cunoştinţei

ATENŢIE! Insolaţia tebuie privită cu multă seriozitate pentru că, deşi este o afecţiune aparent banală, ea se poate solda cu complicaţii serioase pe termen lung sau îi poate pune viaţa victimei în pericol. În cazul în care avem o persoană care suferă de insolaţie trebuie apelat de urgenţă serviciul 112, iar apoi se pot efectua câteva măsuri de prim ajutor.

Victima trebuie scoasă imediat din soare şi mutată întru-un spaţiu răcoros.

Ea trebuie dezbracată în aşa fel încât să se expună cât mai mult din suprafaţa sa corporală la aer.

Întregul corp al victimei trebuie răcorit cu apă nu foarte rece, care poate fi pulverizată sau aplicată cu ajutorul unui burete sau comprese. Se pot aplica pachete de gheaţă pe abdomen, gât şi la subsuoară.

Dacă victima este conştientă şi capabilă să înghită, trebuie să i se dea să bea cât mai multe lichide. Totuşi, majoritatea victimelor care suferă de insolaţie au un status mental alterat şi nu li se pot administra lichide pe cale orală în condiţii de siguranţă.

Pana cand soseste un ajutor calificat, trebuie urmarite atent semnele vitale ale victimei, pulsul si respiratia, deoarece insolatia poate duce la soc hipertermic, aparitia convulsiilor, varsaturilor, pierderea cunoastintei, scaderea pulsului, etc. Daca se constata ca victima nu respira trebuie incepute manevre de resuscitare cat mai urgent cu putinta.