Gripa

2_22Toamna si in special odata cu racirea vremii, incepem sa ne confruntam cu gripa. Boala se transmite din cauza picaturilor Phluge, formate din particule foarte fine de secretii faringo-bronsice ce se amit prin tuse sau respiratie de catre bolnavi.

Perioada de incubație variază în funcție de tipul virușilor - care pot fi asemănători de la un an la altul, dar niciodată identici -, între 3-4 și 7-8 zile. De aceea, când se anunță în mod oficial o posibilă epidemie de gripă trebuie evitate transportul în comun, sălile de spectacole etc.

Debutul bolii este brusc, cu febră mare, de până la 40 grade Celsius, iar apoi apar durerile de cap puternice și intervin și cele musculare de o intensitate semnificativă. Nasul este înfundat, apare tusea, greața, dar și starea de oboseală.

PREVENȚIE

Fiind o boală contagioasă este greu de prevenit, dar nu imposibil. Medicii recomandă evitarea aglomerațiilor în plin sezon gripal și spălarea frecventă a mâinilor. O primă măsură cu adevărat eficientă este vaccinarea antigripală. Este important de știut că virusul gripal are o mare varietate de subtipuri și tulpini, care se modifică de la an la an, ceea ce înseamnă că și persoanele vaccinate pot face gripă, dar severitatea bolii va fi mai ușoară.

A doua metodă, pe lângă menținerea unui grad ridicat de igienă, este homeopată, bazată pe plante. Este drept că medicii rămân mai puțin încrezători în „medicina verde“, dar acceptă că anumite plante și condimente pot fi adjuvante în tratarea gripei. O a treia metodă cu rezultate bune vizează aportul de minerale, vitamine, antioxidanți și acizi grași esențiali, care deși cresc rezistența organismului în fața bolii, nu împiedică instalarea virozei. Așadar, suplimentele alimentare ajută prevenind instalarea virozei, dar nu o pot trata.

Studiile au arătat beneficiile vaccinurilor antigripale și cu toate că acestea au avut rezultate de doar 23% în rândul persoanelor de peste 65 de ani, incidența bolii a scăzut semnificativ.

CE RECOMANDĂ MEDICUL?

Prima masura in functie de diagnosticare este repausul la pat pe o perioada de minim 3 zile, cu o dieta usoara, din care se recomanda excluderea carnii si oualelor. Se indica administrarea de ceaiuri calde de tei, maces, echinaceea adaugand la o cana o picatura de ulei de cimbru sau cimbrisor, acesta fiind un excelent antibiotic natural.

Administrarea antibioticelor se face strict in caz de suprainfectie bacteriana sau la recomandarea medicului. Tratamentul se incepe cat mai rapid,  maxim 48 de ore de la debutul bolii, pentru preintampinarea complicatiilor cardiovasculare ca miocardita, nervoase cum ar fi meningita, encefalita sau sindromul Reye.