Ablatie
Operatie constand din indepartarea unui organ, a unui ansamblu de tesuturi sau a unui corp strain pe cale chirurgicala. Sinonim: exereza.
Ablefarie
Malformatie congenitala manifestata prin absenta totala sau partiala a pleoapelor. Sinonim: ablepharie.
Abraziune
1. Zgarietura sau fenomen fiziologic sau patologic de slefuire a marginilor si suprafetelor dintilor antagonisti prin articularea interdentara sau masticatie. 2. In dermatocosmetologie, termenul de abraziune este folosit pentru a defini procedurile de exfoliere a tegumentului.
Absorbtie
Retinerea lichidelor sau a altor substante de catre tesuturile corpului. Cea mai mare parte a absorbtiei hranei are loc in intestinul subtire.
Absorbtiometrie bifotonica
Procedeu cu ajutorul caruia se calculeaza densitatea tesuturilor. Tehnica ce permite calcularea densitatii tesuturilor traversate de doua feluri de radiatii X de energie diferita. Indicatii - Aceasta tehnica permite urmarirea evolutiei continutului mineral osos (densitatea osoasa) in anumite afectiuni ale scheletului, precum si urmarirea efectelor tratamentelor. Depistarea osteoporozei este cea care a popularizat in cea mai mare masura aceasta tehnica. Pacientul este intins pe o masa. Sursa de radiatii si detectorul acestora baleiaza rachisul, soldul sau incheietura mainii sau chiar corpul in totalitate. Orice material dens aflat in fata tesuturilor traversate poate falsifica masuratoarea densitatii osoase (calcificari de vase, formari de osteofite, produse de contrast, piese metalice). Avantaje si inconveniente - Absorbtiometria este o metoda neagresiva, iar riscul de iradiere este neglijabil.
Absorbtiometrie duala cu raxe x
Metoda de masurare a densitatii osoase care se bazeaza pe proportia fasciculelor de fotoni care trec prin os. Sinonime: osteodensitometrie, DEXA
Abulie
Simptom psihic caracterizat prin lipsa mai mult sau mai putin pronuntata a vointei, antrenand o inhibare a activitatii fizice si intelectuale.
Abrikossoff sau abrikosov (tumora lui)
Tumora benigna rara cu celule granuloase ce poate fi localizata pe piele, subcutanat sau in orice alta parte a corpului, inclusiv in muschii scheletici si organele interne (mai ales pe limba). Sinonim: mioblastom granulos.
Abruptio placentae
Desprinderea placentei de la pozitia normala, cauzata de detasarea completa sau partiala a acesteia de peretele uterin.