Arsuri termice

Arsuri termice

2_27Cel mai important, atunci cand intalniti un caz de arsuri este sa va protejati in primul rand pe dumneavoastra pentru a nu va transforma in victima. Intrerupeti sursa de arsuri, curentul sau gazul, sau indepartati victima din apropierea sursei de caldura daca sunteti intr-un incendiu.

În cazul arsurii cu un corp supraîncălzit (fier de călcat, de exemplu), este vitală oprirea contactului prin plasarea rapidă a zonei arse sub jet de apă.

Puteţi îndepărta hainele victimei cu o singură condiţie: acestea să nu fie lipite de piele! Dacă hainele sunt lipite de zona arsa nu încercaţi să le scoateţi pentru că puteti provoca rupturi ale ţesutului şi chiar hemoragie.

După plasarea plăgii arse sub jet de apă puteţi aplica comprese reci.

ATENŢIE! Nu aplicaţi gheaţă direct pe rană, pansaţi rana cu o compresă sterilă şi o faşă şi aplicaţi gheaţă peste acest pansament.

În cazul arsurii provocate de lichide sau vapori, primul lucru pe care trebuie să-l faceţi este să îndepărtaţi victima de sursa arsurii.

Îndepărtaţi apoi hainele sau pantofii care au intrat în contact cu lichidul fierbinte şi răcoriţi zona cu apă rece.

Acoperiţi zona cu un pansament steril şi nu aplicaţi creme sau unguent.

În cazul arsurii cu flacără, stingeţi cât mai repede flacăra, de preferat prin culcarea victimei la pământ şi acoperirea cu o pătură sau o haină.

ATENŢIE! Nu lăsaţi victima să alerge. Aceasta este reacţia firească a unui om cuprins de flăcări, dar curenţii de aer întreţin focul.

Nu dezbracati victima in cazul in care hanele sunt lipite de piele. Va recomandam sa stropiti victima cu apa rece si sa aplicati compresii reci pe zonele lezate. Nu spargeti basicile si nu aplicati crema pe leziuni sau alte substante. Sunati la 112 sau duceti victima la spital.