Numai in Statele Unite sute de mii de oameni ajung in spital din cauza medicamentelor administrate gresit. Nu exista statistici cu privire la Romania, dar putem deduce ca situatia nu e tocmai buna doarece multi oameni considera medicamentele eliberate fara reteta drpet nepericuloase.
Iată topul celor mai periculoase dintre medicamentele banale .
1. Paracetamolul
E util pentru răceală, dureri de cap, dureri menstruale şi aproape nelipsit din casele noastre. Însă puţini ştiu că dozele mari sunt hepato-toxice. Supradoza de paracetamol este cea mai frecventă cauză a insuficienţei hepatice. Această afecţiune care poate fi fatală se manifestă prin dureri abdominale, vărsături şi icter.
Sfatul nostru : citeşte cu atenţie prospectul medicamentului pe care îl iei şi nu depăşi sub nicio formă doza maximă recomandată. În general, aceasta este de 4000 miligrame de paracetamol pe zi pentru un adult. Numărul maxim de tablete depinde însă de conţinutul exact medicamentului pe care îl iei. Ţine cont că paracetamolul se găseşte sub diverse denumiri comerciale şi nu combina mai multe produse cu acelaşi conţinut.
2. Inhibitorii pompei de protoni
În această categorie cu denumire ciudată se încadrează medicamentele pentru ulcer (Omeran, Omez, Lanzap, Controloc) pe care obişnuim să le luăm şi pentru arsuri gastrice. Puţini ştiu că aceste substanţe pot da dependenţă în numai câteva săptămâni şi că ele împiedică absobţia mineralelor şi vitaminelor, ceea ce poate duce în timp la carenţe grave.
Sfatul nostru : Nu folosi medicamente din această categorie mai mult de patru săptămâni în continuu. Dacă ai arsuri la stomac foloseşte antiacide.
3. Antihistaminicele
Te scapă rapid de simptomele alergiei, însă cele din generaţiile mai vechi, care conţin difenhidramină, îţi dau o stare de ameţeală. Pe lângă faptul că este neplăcută, această senzaţie îţi afectează capacitatea de concentrare, necesară atunci când conduci de exemplu.
Sfatul nostru: Citeşte cu atenţie prospectul şi urmează toate indicaţiile, inclusiv cele referitoare la capacitatea de a conduce autovehicule. Antihistaminicele cu difenhidramină se iau seara.
4. Antiinflamatoarele nesteroidiene
Sunt foarte utile pentru dureri şi răceală, dar dozele mari administrate pe perioade îndelungate îţi pot afecta serios stomacul. Conform dr. Oz, aceasta este a doua cauză ca frecvenţă a ulcerului gastric. De asemenea, dozele mari îţi pot afecta inima şi rinichii.
Sfatul nostru: Antiinflamatoarele nesteroidiene se administreaza dupa masa sau macar dupa un pahar cu lapte. Nu se iau mai mult de 10 zile consecutive fara a cere sfatul unui medic. Se tine cont daca aceste substante se afla sub nume de marca, precum Advil, Nurofen, etc si nu amesteca maimulte produse.