Inecul

3_02Inecul este asfixia, sufocarea, unei persoane datorata umplerii cu apa a cailor respiratorii. Daca un pacient aproape innecat, este ajutat cat mai repede si resuscitarea cardio-pulmonara este inceputa cat mai repede, sansele sale de supravietuire cresc.

ATENŢIE! Salvarea unei victime aflate pe punctul de a se îneca necesită mari eforturi fizice şi o bună cunoaştere a tehnicilor de înot. De aceea, înainte de a încerca salvarea de la înec a unei victime, salvatorul trebuie sa se gândească în primul rând la propria siguranţă, pentru a nu deveni el însuşi o victimă.

O persoană care nu ştie să înoate sau nu stăpâneşte foarte bine tehnica înotului nu ar trebui să intre în apă, dar poate solicita ajutor calificat, sunând la 112 sau poate ajuta la efectuarea resuscitarii cardio-respiratorii după aducerea victimei la mal.

În unele situaţii, puteţi ajuta victima înecului cu o vâslă, un băţ, o frânghie sau un obiect plutitor de care se poate agăţa. Dar dacă victima şi-a pierdut cunoştinţa, este prea departe de mal sau nu-şi mai poate scoate capul la suprafaţa apei, cineva trebuie să înoate până la ea.

ATENŢIE! Salvatorul trebuie să ţină întotdeauna cont că, de cele mai multe ori, victima este panicată. Ea se zbate, se agaţă de orice, iar salvatorul se expune şi el pericolului de înec dacă nu ştie cum să prindă victima. Se recomandă apropierea prin spatele victimei şi încercarea de liniştire a acesteia.

Salvatorul ar trebui să îşi treacă un braţ pe sub bărbia victimei şi să încerce să îi menţină capul şi gâtului pe umărul său. Apoi, va duce victima la mal, înotând fie pe spate, fie pe burtă, cu o singură mână şi ţinând cu cealaltă mână victima, cu faţa deasupra apei.

ATENŢIE! Victimele unui înec pot avea şi fractura de coloană cervicală. De aceea se vor mişca cât mai puţin şi se va păstra poziţia orizontală. Ideal ar fi ca victima să fie scoasă din apă pe o targă rigidă şi să fie menţinută în poziţie orizontală până la sosirea ambulanţei, astfel încât să nu se agraveze pozibilele leziuni ale coloanei.

Daca victima nu respira in momentul in care este gasita, salvatorul trebuie sa inceapa sa o resusciteze chiar in apa. In timpul deplasarii catre mal a victimei se va asigura ca ventilatia acesteia se face la fiecare 5 secunde. Compresiile toracice sunt greu de efctuat in apa, asa ca se vor efectua cand victima este la mal.